Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μέτρα ΚΟΒΙΝΤ από 3/5/2022



Καταργείται η υποχρέωση διενέργειας υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) από τον κορωνοϊό COVID-19 για :
  • μαθητές/τριες
  • εμβολιασμένους/νοσήσαντες εκπαιδευτικούς και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) (με την προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών – βεβαιώσεων για εμβολιασμό ή/και νόσηση)

Οι εκπαιδευτικοί ή τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν προσκομίζουν τα προβλεπόμενα για εμβολιασμό ή νόσηση,  υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), με δική τους δαπάνη,

Ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία (1) φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη. Ο έλεγχος διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Κατ’ εξαίρεση, την εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, από 2 έως 6 Μαΐου 2022, ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται έως και σαράντα (48) ώρες πριν την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, ή την πρώτη ημέρα προσέλευσης στη σχολική μονάδα.

Χρήση μάσκας:

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Διαχείριση στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 εντός σχολικού πλαισίου (Ο χαρακτηρισμός στενών επαφών γίνεται σύμφωνα με τα προηγούμενα):


α. Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού υποβάλλονται σε δύο (2) δωρεάν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους νόσησης από κορωνοϊό, πέραν του ενός (1) υποχρεωτικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, ανά εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αυτο- διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται την ημέρα 0 έως 1 και ο δεύτερος την ημέρα 4 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σημειώνεται ότι ως ημέρα 0 υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Παράλληλα, για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας.

Μετά την πάροδο της ως άνω προβλεπόμενης συστηματικής παρακολούθησης, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, ακολουθούν την διαδικασία τακτικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR), ήτοι ενός (1) εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου εβδομαδιαίως.

β. Εάν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, υποβάλλονται σε δύο δωρεάν προληπτικούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test). Ο μεν πρώτος διενεργείται την ημέρα 0 έως 1, ο δε δεύτερος την ημέρα 4 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Μετά την πάροδο της ως άνω προβλεπόμενης συστηματικής παρακολούθησης με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που έχουν υποβληθεί, δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω συστηματικό προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μαθητές/τριες ή μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας.

γ. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test), είναι θετικό, τότε απαιτείται η επιβεβαίωσή του μέσω ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά μέσω μοριακού ελέγχου (PCR). Αν ο επιβεβαιωτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι θετικός, τότε το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος.

δ. Η διάθεση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τους μαθητές/τριες και για τους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. γίνεται δωρεάν απευθείας από τις οικείες σχολικές μονάδες

Ομοίως, οι ενήλικοι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. παραλαμβάνουν δωρεάν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από τις οικείες σχολικές μονάδες.

ε. Για την εξαγωγή αποτελέσματος του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους μαθητές/ τριες: Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών  επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και, ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση self test μαθητών/τριών δημοσίων σχολικών μονάδων - Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19», και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος,

Διαχείριση στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 εκτός του σχολικού πλαισίου

1. Για τους/τις μη εμβολιασμένους/ες μαθητές/τριες, στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, ακολουθείται η διαδικασία της πενθήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και αποφυγής επαφής με άλλα άτομα. Την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρού- σμα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, με δική τους δαπάνη, και εφόσον το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα. Μετά την πάροδο της 5ης ημέρας και για τις επόμενες πέντε (5) ημέρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας.

2. Οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μαθητές/τριες, στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, δεν παραμένουν σε απομόνωση και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιώντας χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) τουλάχιστον ημέ- ρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Την ημέρα 5 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρού- σμα διενεργείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) με δική τους δαπάνη.

3. Οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες εκπαιδευτικοί και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (Ε.Β.Π.), στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, δεν παραμένουν σε απομόνωση και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, κάνοντας χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Την ημέρα 5 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα διενεργείται εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid ή PCR), με δική τους δαπάνη.

4. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί ή μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, παραμένουν σε απομόνωση και αποφεύγουν επαφή με άλλα άτομα για πέντε (5) ημέρες. Την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα υποβάλλονται σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή PCR), με δική τους δαπάνη και εφόσον το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα. Μετά την πάροδο της 5ης ημέρας και για τις επόμενες πέντε (5) ημέρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου