Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

3 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


   Πριν από 29 χρόνια, το 1992, η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως "Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία". Έτσι, δίνεται η αφορμή στην κοινωνία να δώσει την προσοχή της στις δυνατότητες, τις ικανότητες και τα δικαιώματα αυτών τον ανθρώπων, ώστε μέσα από αυτά να μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και να συμβάλλουν στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο.

 Με τον όρο "αναπηρία" αναφερόμαστε στον περιορισμό λόγου, πράξεων ή αντίληψης που μπορεί να οφείλεται σε  προγεννητικούς (κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης), περιγεννητικούς (κατά την διάρκεια του τοκετού) ή μεταγεννητικούς (μετά την γέννηση) παράγοντες.

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία 1 στους 6 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει κάποια αναπηρία. 

 Ο κόσμος, η κοινωνία, έχουν φτιαχτεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να περιθωριοποιούνται και να βιώνουν πολύ συχνά τι αίσθημα του "Κοινωνικού Αποκλεισμού",

 Κύριο μέλημα όλων μας είναι να κάνουμε έναν κόσμο που να δίνει ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους. 

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία οι μαθητές των Γ2 και ΣΤ1 τάξεων, συζήτησαν για το "Τι είναι η αναπηρία;", "Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι αδυναμίες των ατόμων με αναπηρία;", για την "ενσυναίσθηση" και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες μπήκαν για λίγο στον κόσμο αυτών των ανθρώπων.

Γιατί μόνο αν περπατήσεις με τα παπούτσια του άλλου μπορείς να καταλάβεις τον δρόμο του. 

Όλοι Διαφορετικοί! 

Όλοι ίσιοι!

 

Οι μαθητές των Γ2 και ΣΤ1 τάξεων

Η εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης, Θεοδώρου Αγγελική  

 

 

 Παρακάτω αναφέρονται οι δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε.

Δραστηριότητα: Ακουστική Αναπηρία -Μαθαίνω το όνομά μου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Δραστηριότητα: Οπτική Αναπηρία: α)Μαθαίνω το όνομά μου στην Ελληνική Γραφή Braille


β) Διασχίζω κάποια απόσταση μέσα στην τάξη χωρίς να βλέπω.
 


Δραστηριότητα:Δυσκολίες στην επικοινωνία -  Περιγράφω τις προτάσεις χωρίς να μιλήσω
 
 
Δραστηριότητα: Μαθησιακές Δυσκολίες - Διαβάζω τις προτάσεις

 

Το αρχείο των δραστηριοτήτων μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο Τάξη Μαγική: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Δραστηριότητες, από την σελίδα Τάξη Μαγική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου