Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

   Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών  και των ατόμων με αναπηρίες  να βιώνουν, να συμμετέχουν ,να πρωταγωνιστούν ισότιμα σε κάθε έκφανση της ζωής μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά και μέσα από το σχολείο παροτρύνοντας όλους τους μαθητές μας να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες και συζητήσεις . Οι δραστηριότητες αυτές φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στις εκάστοτε παγκόσμιες ημέρες αλλά σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικοί και μαθητές δουλεύουμε παρέα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

  Τα παιδιά επιζητούν την ενημέρωση, τη γνώση ,δε φοβούνται αντιθέτως τολμούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα ,να δεχτούν την προσπάθεια μας ,να πάρουν ενεργά μέρος σε αυτήν και αυτό έχει πάντα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  Με τις μαθήτριες του τμήματος ΖΕΠ δεν μας πτόησε το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ακόμη καλά την ελληνική γλώσσα και καταφέραμε να συζητήσουμε ,να κατανοήσουμε και να μπούμε στη θέση ανθρώπων με δυσκολίες σαν να ήταν δικές μας! Άλλωστε η διαφορετικότητα είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει όλους ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης μας ,όλοι είμαστε μοναδικοί ,όλοι έχουμε δυσκολίες, άλλος λιγότερο ,άλλος περισσότερο όμως πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι ! Η ενσυναίσθηση δεν είναι μόνο μια δεξιότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα από κάποιες δράσεις αλλά είναι μια στάση ζωής που σχετίζεται με το πως στεκόμαστε, πως σκεφτόμαστε ,πως αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας.... Οι δύο μαθήτριες μας μετά από συζήτηση και φυσικά με λίγη βοήθεια της καλλιτεχνικής τους φύσης δημιούργησαν δύο πολύ όμορφες εικόνες δίνοντας το δικό τους μήνυμα για τη μέρα αυτή.





Θα ήθελα βλέποντας το παρακάτω βίντεο να αναλογιστούμε όλοι ,ο καθένας για τον εαυτό του αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ανθρώπους με αναπηρίες .

 

Άραγε πόση ενσυναίσθηση έχουμε και πόσο συχνά δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να αποφασίσουν για τον τρόπο που επιθυμούν να ζήσουν?
Πόσα εμπόδια τους δημιουργούμε ?

Τι χρώμα έχει το σκοτάδι? 

https://www.youtube.com/watch?v=GXDhutx5YsA 

Ο συνδεσμος είναι ενδεικτικός ,μπορείτε να αναζητήσετε και τα άλλα μέρη της εκπομπής πρωταγωνιστές σχετικά με το θέμα αυτό.

Η εκπαιδευτικός του τμήματος ΖΕΠ
Χαραλαμπίδου Δέσποιινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου